2nd Open International Chess Tournament of Veria Greece

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ, Veria GREECE / 31 August - 7 September 2009

 

 

Ταξίδι στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην ομορφιά της φύσης και της ζωής...

ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

Playing Hall

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

Η ιστορία της ΗΜΑΘΙΑΣ χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνδεδεμένη με όλες τις φάσεις της Ελληνικής Ιστορίας.
Οι ανθρώπινες εγκαταστάσεις εμφανίζονται από τα προϊστορικά χρόνια. Στον οικισμό της Νέας Νικομήδειας υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (6.000 π.Χ.).
Στους πρόποδες της οροσειράς των Πιερίων, στη θέση της σημερινής ΒΕΡΓΙΝΑΣ, ήταν κτισμένες οι ΑΙΓΕΣ, η πρωτεύουσα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, όπου υπήρχεκαι η Βασιλική νεκρόπολη. Οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας, ο Τάφος του ΦΙΛΙΠΠΟΥ και τα μοναδικά ευρήματά τους, είναι χωρίς αμφιβολία μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Σημαντικοί Μακεδονικοί Τάφοι υπάρχουν και στην περιοχή των Λευκαδίων του Δήμου Ανθεμίων, όπουσώζονται 3 σημαντικότατα ταφικά Μνημεία, ο Τάφος της Κρίσεως, ο Τάφος Λύσωνος καιΚαλλικλέους και ο Τάφος των Ανθεμίων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η αρχαία ΜΙΕΖΑ και η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, όπου διδάχτηκε ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ από τον μεγάλο φιλόσοφο.

Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ακμή και η Βέροια γίνεται έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» και θρησκευτικό κέντρο. Το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέαΧριστιανική πίστη στη Βέροια, όπου σώζεται το «Βήμα», ο τόπος στον οποίο μίλησε.

Στη Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Από την εποχή αυτή σώζονται πολυάριθμες(48σε αριθμό) Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες - αγιογραφίες., πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Διασώζονται επίσης πολυάριθμα δείγματα της Μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στις παραδοσιακές συνοικίες της πόλης, της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας. Την ίδια εποχή ακμάζει και η Νάουσα, που γίνεται κέντρο χειροτεχνίας καιαργότερα βιομηχανίας, σημαντικά δείγματα των οποίων σώζονται σήμερα.
Η σύγχρονη Ημαθία, παρουσιάζει έντονη γεωργική και βιομηχανική ανάπτυξη, με τον αρδευόμενο κάμπο από τον ποταμό Αλιάκμονα και τις φυτείες οπωροφόρων δένδρων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ορεινά τοπία του Νομού, όπου συναντώνται μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα. Σημαντικοί τόποι παραθερισμού και προσκυνήματος είναι η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά,
η Γραμμένη στο Βέρμιο και ο Αγιος Νικόλαος στη Νάουσα.
Τα ορεινά Πιέρια και το Βέρμιο δίνουν τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες να ακολουθήσουν ορεινές διαδρομές μεγάλης ομορφιάς, να διανυκτερεύσουν σε θαυμάσια αγροτουριστικά καταλύματα, να επισκεφτούν τις γραφικές οινοποιητικές μονάδες των Δρόμων του Κρασιού.

Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και πίστες στα Χιονοδρομικά Κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών, προσφέρουν άνετη εξυπηρέτηση στους πολυπληθείς επισκέπτες.

Ένα πλήθος πολιτιστικών - καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ολόκληρη τη χρονιά προσελκύουν το ενδιαφέρον και προκαλούν το θαυμασμό στους επισκέπτες για την Ημαθία και τουςφιλόξενους κατοίκους της, το κέντρο αυτό της Μακεδονίας και της Ελληνικής Ιστορίας.

Τα «Ημαθιώτικα» διοργανώνονται από 15 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο δίνουν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους, είτε αυτό είναι θέατρο, μουσική, τραγούδι, χορός, εικαστικά κ.α. ενώ στην Εικαστική Έκθεση που γίνεται τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου συμμετέχουν Ημαθιώτες καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, βιτρώ, μαρκετερί κ.α

.

Ένα ταξίδι που μόλις τελειώσει, θα θέλετε να το αρχίσετε ξανά...

 

More information / Tournament Director

Tel.: (+30) 6930446015, Mr Sakis Triantafillidis

Fax: (+30) 2331071780

E-mail: [email protected]

 

infoplayersphotosresultsgamesstands